Bolognesesaus
Bolognesesaus is een traditionele Italiaanse saus in combinatie met Tagliatelle. De saus die hieronder staat mag dus geen bolognesesaus heten, maar is een heerlijke rode saus, geïnspireerd op bolognesesaus. Deze saus is heerlijk over diverse soorten pasta, maar is ook heel goed te gebruiken voor lasagne.
Ingrediënten:
600 gram rundergehakt
200 gram spekreepjes
2 uien
1 grote wortel
2 stengels bleekselderij
4 tenen knoflook
1 blikje tomatenpuree
3 blikken gepelde tomaten
glas rode wijn
1 1/2 el tijm
1 1/2 el rozemarijn
1 1/2 el oregano
Olijfolie
Peper en zout (liefst vers gemalen)
(* Indien je geen wijn wilt gebruiken kan je vlees bouillon met klein scheutje azijn toevoegen)
Bereiding:
Snipper de uien, hak de knoflook fijn en rasp de wortel. Schil de bleekselderij zodat er geen draadjes meer aanzitten en hak deze ook fijn.
Zet een braadpan op middelhoog vuur en bak de spekjes enkele minuten in een scheut olijfolie. Voeg de uitjes toe en roer door elkaar. Bak de uien enkele minuten mee.
Voeg hierna de wortel, bleekselderij en knoflook toe en bak dit 5 minuten op iets hoger vuur al omscheppend mee.
Schep de tomatenpuree er door en bak dit ook even mee.
Doe nu het gehakt erbij en bak dit op hoog vuur mee. Blijf omscheppen om het gehakt te rullen.
Giet het glas rode wijn er doorheen om het geheel af te blussen.
Als het gehakt gaar is voeg je de blikken tomaten toe, plet de tomaten met een lepel, zodat ze uit elkaar vallen.
Voeg de tijm, rozemarijn en oregano toe en flink wat peper en zout.
Laat het geheel op laag vuur nog minstens een uurtje door sudderen, als je dat zonder deksel doet dan dikt de saus iets in.
categorie: Smaakmakers
Tags:
Gemaakt op 2025-05-30 13:38:20 door: Erik_P