Kip jalfrezi
Kip jalfrezi kent zijn oorsprong in India en wil in het Bengaals zoveel zeggen als ‘pikant’. De curry werd uitgevonden als een manier om restjes op te maken. Onderstaande recept is voor ca. 4 personen.
Ingrediënten:
1 ui
2 tenen knoflook
1 tl chili poeder
3 tl kurkuma
snufje zout
400 gram kipdijfilet
1 blik tomatenblokjes
2 tl gemberpoeder
3 tl komijnpoeder
3 tl korianderpoeder
2 el geklaarde boter (ghee)
2 limoen of 1 citroen
1 – 2 rode pepers
bosje verse koriander
Rijst
Eventueel brood ernaast.
Bereiding:
Kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking.
Snipper de ui en hak de knoflook fijn, doe met een beetje plantaardige olie in en pan en bak 4 a 5 minuten op lage temperatuur tot het zacht en glazig is.
Mix de chilipoeder, kurkuma en zout in een kom en meng de kip hier doorheen, zorg dat alle kip goed gekruid is. Doe de kip erbij in de pan en bak tot het goudbruin.
Voeg de tomaten, gember, komijn en koriander toe en roer goed door. Verlaag de temperatuur zodat het geheel zachtjes kookt. Doe een deksel op de pan en laat een minuut of 20 zachtjes pruttelen. Roer regelmatig en als het te droog wordt voeg je een beetje warm water toe.
Roer de boter er door heen en voeg naar smaak het sap van een 1/2 citroen of limoen erbij.
Hak de verse koriander fijn en snij de rode peper in ringetjes.
Serveren: Doe de rijst op een bord en schep hier het kipmengsel overheen. Strooi hier een handje verse koriander overheen en naar smaak de rode peper. Snij de overige limoen/citroen in parten en leg die erbij.
Eet smakelijk!
#Oosters